Szukaj
Aktualności
Sortowanie
  • RODO - 25 maja 2018

 


Tylko Impuls do lepszej edukacji

 

Drogi Użytkowniku!

Wychodząc naprzeciw zmianom w prawie ochrony danych osobowych, w szczególności w związku z wejściem w życie RODO, uprzejmie prosimy o poświęcenie kilku minut i zapoznanie się z poniższymi informacjami.

 
ZMIANY W PRZETWARZANIU DANYCH W OFICYNIE WYDAWNICZEJ „IMPULS“
W ZWIĄZKU Z KORZYSTANIEM Z KSIĘGARNI INTERNETOWEJ „IMPULS“ - IMPULSOFICYNA.COM.PL, IMPULSOFICYNA.PL

 
Administratorem danych osobowych
(ADO) jest "Impuls" lub Oficyna Wydawnicza "Impuls" – Wojciech Śliwerski, prowadzący działalność gospodarczą pod firmą Oficyna Wydawnicza "Impuls" Wojciech Śliwerski, ul. Fatimska 53b, 31-831 Kraków; NIP: 679-101-20-88.


Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które 25 maja weszły w życie (RODO), tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych stron internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do strony (pełne zmiany przedstawiamy w
REGULAMINIE).


Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej poniżej zgody lub w ograniczyć jej zakres prosimy o oświadczenia o braku zgody, które może zostać złożone na piśmie i przesłane do Oficyny Wydawniczej „Impuls“ pocztą tradycyjną na adres Oficyna Wydawnicza „Impuls“ ul. Fatimska 53 b, 31-831 Kraków, pocztą elektroniczną pod adres
wiadomosci@impulsoficyna.com.pl lub telefonicznie 12-422-41-80 . W treści oświadczenia koniecznie należy posłużyć się tymi samymi: adresem e-mail, który posłużył do założenia konta użytkownika, akceptacji przy składaniu zamówienia. W przypadku oświadczenia o braku zgody na regulamin w nowym brzmieniu konto użytkownika (e-mail) w serwisie zostanie zlikwidowane.

RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi Oficyny Wydawniczej „Impuls". W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszej strony internetowej, naszych usług takimi danymi są np. adres e-mail, adres IP lub Twoje dane w koncie poczty elektronicznej czy koncie założonym na stronach internetowych Oficyny Wydawniczej „Impuls“. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas na naszej stronie i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady np. dwie z nich:

1. Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy. W przypadku, gdy zakładasz u nas konto, to umowa o dostarczenie tego konta upoważnia nas do przetwarzania danych niezbędnych do jego zapewnienia (np. danych podanych przez Ciebie w profilu tego konta). Bez tej możliwości nie bylibyśmy w stanie zapewnić Ci usługi, a Ty nie mógłbyś z niej korzystać.

2. Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora z Oficyny Wydawniczej „Impuls“ w serwisie tego administratora.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.

Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych będzie Oficyna Wydawnicza „Impuls“, na której stronę wszedłeś możesz zobaczyć na stronie zawierającej niniejszą informację, a pełne dane podmiotu możesz sprawdzić pod tym linkiem.

Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać Oficyna Wydawnicza „Impuls, jeśli wyrazisz nam zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez Oficynę Wydawniczą „Impuls“. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.

Cookies

PLIKI COOKIES ORAZ PODOBNA TECHNOLOGIA
 

Pliki cookies to małe pliki tekstowe, instalowane na urządzeniu Użytkownika, przeglądającego profil księgarni internetowej „Impuls“. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. W niniejszej Polityce informacje dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii wykorzystywanych w ramach Serwisu.

 

Cookies „serwisowe”
 

Administrator wykorzystuje tzw. cookie serwisowe przede wszystkim w celu dostarczania Użytkownikowi usług świadczonych drogą elektroniczną oraz poprawy jakości tych usług. W związku z tym Administrator oraz inne podmioty świadczące na jego rzecz usługi analityczne oraz statystyczne korzystają z plików cookies, przechowując informacje lub uzyskując dostęp do informacji już przechowywanych w telekomunikacyjnym urządzeniu końcowym Użytkownika (komputer, telefon, tablet itp.). Pliki cookies wykorzystywane w tym celu obejmują:

- pliki cookies z danymi wprowadzanymi przez Użytkownika (identyfikator sesji) na czas trwania sesji (ang. user input cookies);

- uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania na czas trwania sesji (ang. authentication cookies);


- pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania (ang. user centric security cookies);


- sesyjne pliki cookies odtwarzaczy multimedialnych (np. pliki cookies odtwarzacza flash), na czas trwania sesji (ang. multimedia player session cookies);


- trwałe pliki cookies służące do personalizacji interfejsu Użytkownika, na czas trwania sesji lub nieco dłużej (ang. user interface customization cookies),


- pliki cookies służące do monitorowania ruchu na stronie internetowej, tj. analityki danych, w tym cookies:

    • - stosowane przez Gemius S.A. - tj. podmiot, któremu Administrator powierzył przetwarzanie danych osobowych – w celu realizacji badań oglądalności Serwisu oraz w celu prowadzenia analizy sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkowników, w tym tworzenia statystyk i raportów dotyczących funkcjonowania Serwisu,

    • - Google Analytics (są to pliki wykorzystywane przez spółkę Google – tj. podmiot, któremu Administrator powierzył przetwarzanie danych osobowych - w celu prowadzenia analizy sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika, w tym tworzenia statystyk i raportów dotyczących funkcjonowania Serwisu).

 

Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez.
 

Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzani danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Oficynę Wydawniczą „Impuls“ Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze strony internetowej dostarczanej przez Oficynę Wydawniczą „Impuls“ w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych, przesyłanych newsletterach) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez Oficynę Wydawniczą „Impuls“ możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, pisząc maila klikając np. w przycisk "Zgoda".

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej poniżej zgody lub w ograniczyć jej zakres prosimy o oświadczenia o braku zgody, które może zostać złożone na piśmie i przesłane do Oficyny Wydawniczej „Impuls“ pocztą tradycyjną na adres Oficyna Wydawnicza „Impuls“ ul. Fatimska 53 b, 31-831 Kraków, pocztą elektroniczną pod adres
wiadomosci@impulsoficyna.com.pl lub telefonicznie 12-422-41-80 . W treści oświadczenia koniecznie należy posłużyć się tymi samymi: adresem e-mail, który posłużył do założenia konta użytkownika, akceptacji przy składaniu zamówienia. W przypadku oświadczenia o braku zgody na regulamin w nowym brzmieniu konto użytkownika w serwisie zostanie zlikwidowane. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz także edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym nawet wycofać ją całkowicie, kontaktując się z nami na w/w sposoby.


Pełne zmiany przedstawiamy w
REGULAMINIE.



ZMIANY POLITYKI PRYWATNOŚCI


Polityka jest na bieżąco weryfikowana i w razie potrzeby aktualizowana. Aktualna wersja Polityki została przyjęta i obowiązuje począwszy od 25 maja 2018 r.



W razie pytań zachęcamy do kontaktu.


Z pozdrowieniami,
Oficyna Wydawnicza „Impuls“

 

 



poleca Impuls

Kontakt

|

Regulamin

|

Nowości

Oficyna Wydawnicza "Impuls", ul. Fatimska 53 b, 31-831 Kraków

 

 


Wysyłanie komentarzy jest dostępne dla użytkowników zalogowanych. Zaloguj się i dodaj komentarz.

 Logowanie


Wróć

Odwiedziło nas użytkowników
COPYRIGHT © 2018 OFICYNA WYDAWNICZA "IMPULS"

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Korzystanie, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej, oznacza akceptację niniejszej Polityki prywatności stosowania plików cookies
   Zgadzam się